środa, 3 sierpnia 2016

Pierwszy post : Tortilla hiszpańska

Zastanawiacie się pewnie czym różni się Tortilla hiszpańska od zwykłej tortilli jaką znacie czyli typowe placka.
Tortilla hiszpańska  jest to zupełnie inne danie smakiem, jak i wyglądem. Przypomina bardziej omlet.
Jest to danie typowe dla kuchni hiszpańskiej, które możemy dostać jako tapas. Są to małe przekąski podawane do napojów w barach. 
Podstawową wersją tego dania jest tortilla z ziemniakami ( hiszp. tortilla con patatas ). Oczywiście możemy dodać do niej to co lubi np. paprykę, pomidory, szpinak itp. 
Oto przepis podstawowy : 

Potrzebne składniki : 
- 7 jajek 
- 2-3 ziemniaki 
- mała łyżeczka proszku do pieczenia 
- oliwa 
- szczypta soli

Sposób przygotowania : 
Ziemniaki obrać i pokroić w kółka. 
Następnie jajka rozbić do miski i rozbełtać tak jakbyśmy chcieli zrobić omlet. 
Potem do jajek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. 
Kiedy mamy zrobioną masę, należy podsmażyć ziemniaki na patelni z dodatkiem oliwy. Ziemniaki układamy równomiernie na patelni. Gdy ziemniaki są już lekko podsmażone dodajemy naszą masę. Tortille smażymy z dwóch stron. Hiszpanie obracają tortille za pomocą talerza. Kiedy tortilla jest gotowa z jednej strony trzeba przyłożyć talerz do patelni i obrócić ją tak aby nasze danie znalazło się na talerzu. Kiedy to się stanie znów przekładamy ją na patelnie tą stroną która nie była smażona. Każda strona powinna być smażona ok. 5 min . 

Smacznego ! :D 
Zapraszam do komentowania i do następnego wpisu :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz