wtorek, 11 października 2016

Deser - Fondant

Dawno nie było czegoś dobrego do zrobienia to może jakiś deser ? Czemu nie !
Fondant jest to ciastko czekoladowe z... wypływającą czekoladą z środka :D
Brzmi smacznie ? Właśnie takie jest. Przedstawiam przepis i sposób wykonania naszego deseru.
Potrzebne jest szklane naczynie, które można wsadzić do piekarnika.

Składniki na około 10 porcji :
- 400 g czekolady gorzkiej
- 400 g mąki pszennej
- 400 g masła
- 400 g cukru
- 8 jajek
- 8 żółtek
- kakao

Sposób wykonania :

Pierwszym punktem jest kąpiel wodna czekolady razem z masłem. Kiedy czekolada i masło połączą się i co najważniejsze roztopią się całe można je zestawić i dać czekoladzie odpocząć aby ostygła.
W między czasie robimy masę. Oddzielamy żółtka od białek. Jajka, żółtka i cukier ubijamy razem. Kiedy wszystko jest dobrze wymieszane zaczynamy dodawać mąkę. Kiedy masa będzie już zrobiona, a nasza czekolada ostygnie dodajemy ją do masy i mieszamy.
Kolejnym punktem jest jest wysmarowanie naszych naczyń masłem i posypanie ich kakaem. Musi być bardzo dobrze obsypane, ponieważ ciastko nie odczepi się od formy i przypali się czego nie chcemy.
Masę wlewamy do rękawa cukierniczego i nalewamy do formy do ok. 3/4 . Ciastko trochę urośnie.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy ciastka na uwaga.... od 6 do 8 minut ! Czemu tak ? Ponieważ jeżeli będziemy trzymać je dłużej w piekarniku to środek ciastka nam stężeje i nie będziemy mieli wylewającej czekolady z środka czyli brak efektu :(
Masę można zamrozić i można przechowywać ją przez 2 tygodnie, a w lodówce przez tydzień !

Wersja z wiórkami kokosowymi 

Mam nadzieje, że będzie Wam smakować :) SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz